چرا باید شخصیت خود را تحلیل کنیم؟ لطفاً از کنار این سوال به سرعت عبور نکنید. اما اگر مراقب نباشیم و از کنار آنها به سادگی عبور کنیم، احتمالا دهها تا صدها ساعت از تلاش ما بدون هیچ نتیجه و جهتگیری هدر خواهد شد. پس بیاید به چند سوال مهم پاسخ دهیم :
- چرا برای شخصیت شناسی وقت میگذاریم؟
- چرا با دیدن عنوان شخصیت شناسی روی این مقاله کلیک کردید؟
- چه اتفاقی باید بیفتد تا بفهمیم دوره شخصیتشناسی آیا برای ما مفید بوده است یا خیر؟
- اگر شما پاسخ این سوالها را نمیدانید به احتمال زیاد دچار مشکلاتی از قبیل: داشتن زندگی زناشویی ناموفق و یا شاغل بودن در شغلی که به هیچ عنوان از آن لذت نمیبرید و غیره هستید.
- اصلی ترین مشکلاتی که عدم شخصیت شناسی موجب آن میشود؛ شامل چه مواردی است؟
معیارهای شخصیتی بسیاری وجود دارد که هر کدام بینش منحصر به فردی را در مورد شخصیت یک فرد ارائه می دهند. تحلیل شخصیت به فرد کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد. این می تواند در زندگی شخصی و همچنین حرفه ای که شغل است مفید باشد. تجزیه و تحلیل شخصیت را می توان با انجام تست شخصیت شناسی MBTI حتی برای بهتر کردن تحلیل شخصیت، هدایت مداخلات درمانی و پیش بینی چگونگی واکنش فرد در موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار داد.
چرا باید شخصیت خود را تحلیل کنیم؟
رابطههای ناموفق :
در یک جمله به شما میگوییم که بسیاری از مشکلاتی که تاکنون در طول زندگی تجربه کرده اید ناشی از عدم شناخت شخصیتتان بوده است و اگر قادر نباشید آن را خوب بشناسید، مشکلات شما بیشتر از قبل خواهد شد. اگر در زندگی شخصیتان همسر یا نزدیکان شما را آن فرد ایده آلی که میخواستند نبودید و از شما گله کردند به آنها ایراد نگیرید، بلکه باید با یادگیری مهارت شخصیت شناسی نسبت به اصلاح آن عمل کنید.
بهانه ای را که در این موقعیتها بسیار شنیده ایم این است که ” با شناخت چند ماهه و یا چند روزه نمیتوان شخصیت او را بشناسیم تنها وقتی این اتفاق میافتد که زیر یک سقف برویم! ” سوال من از شما این است که چرا به جای اینکه برای شناخت شخصیت دیگران وقت بگذارید، روی شناخت شخصیت خود وقت نمیزارید؟
شما اگر شخصیت خود را به خوبی بشناسید و تجزیه و تحلیل کنید، حتی در یک مکالمه چند ساعته هم متوجه میشوید که فردی که رو به رویتان قرار گرفته، فرد مناسب شخصیت شما هست یا نه؟ البته مشکلات عدم شخصیت شناسی تنها به داشتن رابطههای ناموفق در ازدواج و زندگی زناشویی منحصر نمیشود، بلکه در برقرار کردن ارتباط با هم نوعان خود نیز به مشکل بر خواهید خورد.
موفق نبودن در زندگی کاری
یکی از بزرگترین کمک هایی که شخصیت شناسی به شما میکند، پیدا کردن رشته تحصیلی و در نهایت شغل مورد علاقه شما است. شما تا زمانی که تیپ شخصیتی خود را نشناسید به هیچ عنوان نمیتوانید رشته مورد علاقتان را که بعدها قرار است به شغلتان ختم شود را پیدا کنید. در واقع هر چقدر خودمان را بهتر بشناسیم، بهتر میتوانیم از تواناییهای خودمان استفاده کرده و زندگی شغلی رضایت بخشتری را تجربه کنیم.
تست شخصیت رنگ هارتمن
تست شخصیت رنگ هارتمن در قالب ۴۵ سوال روانشناسی که حاصل ۲۰ سال تحقیق و مطالعه روی افراد مختلفی از سراسر دنیا است به صورت دقیق بر اساس ۴ رنگ قرمز، آبی، زرد و سفید شخصیت انسان ها را مشخص میکند. هر ۴ رنگ دارای تیپ و خصوصیات شخصیتی دارا هستند که باعث شناخت بهتر نقاط ضعف و قوت افراد می شود.
شخصیت شناسی یا MBTI چیست؟
روانشناسی شخصیت شناسی بسیار گسترده و پیچیده میباشد و آگاهی به آن برای ما در زندگی بسیار مهم و کاربردی است. MBTI دانشی است که در تمام مذاکرات شخصی و کاری زندگی ما، کمک خواهد کرد با طرف مقابل راحتر و بهتر ارتباط برقرار کنیم، این دانش برای موفقیت در تمامی امور زندگی ما بسیار مهم و حیاتی است.
کلمه شخصیت (Personality) از ریشه (Persona) گرفته شده است که به معنی «نقاب و ماسک» میباشد و اشاره به بازیگران یونان و رم قدیم دارد که ماسک و نقابی بر چهره میگذاشتند. اگر دنبال این هستید بهترین و پرکاربردترین روش های تحلیل شخصیت را پیدا کنید، ما بر اساس دید بزرگان شخصیت شناسی توصیه زیر به شما پیشنهاد می شود. برای شناخت بهتر تیپ شخصیتی خود می توانید تست MBTI را انجام دهید.
MBTI چیست؟
MBTI مخفف ( Myers – Briggs – Type – Indicator ) میباشد. که بر اساس آن چهار الویت و شانزده تیپ شخصیتی خواهیم داشت که در سایت مدرسه کسب و کار آیا بیزینس بطور کامل (در حدی که به درد ما در مذاکراتمان بخورد) اشاره کردهایم. برای راحت تر عنوان نمودن و آشنایی بیشتر به تعریف چهار اولویت میپردازیم:
- ابتدا ما باید بدانیم دریافت انرژی ما چگونه می باشد.
- آیا از خودمان انرژی میگیریم یا از دیگران؟
- پس از آن بدانیم چه نوع اطلاعاتی از دو دسته منطقی و شهودی را به درستی متوجه میشویم؟
- سپس، تصمیم می گیریم که اطلاعات دریافتی را چگونه به دو دسته تفکری و احساسی تقسیم کنیم.
دریافت انرژی از افراد تیپ شخصیتی مختلف به دو صورت درونگرا (Introversion) و برونگرا (Extraversion) تقسیم میشود. هر فرد بر حسب ذات خود، گرایشی به یکی از این دو سمت دارد که میتوان به دو قطب متضاد تشبیه کرد. با یک مثال بیشتر توضیح میدهیم.
سوال شخصیت شناسی :
- شما راست دست هستید یا چپ دست؟
- روی یک کاغذ اسم خود را با همان دستی که همیشه مینوشتید بنویسید.
- حالا با دست دیگر اسمتان را بنویسید !!!
لطفا پاسخ بدید :
- آیا راحت نوشتید؟
- زمان بیشتری صرف کردید؟
- اسمی که با دست مخالف نوشتید احتمالاً به خوبی دست اول نشد.
این موضوع دقیقاً به تیپهای شخصیتی ارتباط دارد، ما یا درونگرا هستیم یا برونگرا و نمیشود وسط باشیم، در نزدیکترین حالت میشود ۵۱ به ۴۹ باشد، ولی برابر نمیشود.
چرا باید شخصیت خود را تحلیل کنیم؟
برونگرا یا درونگرایی در شخصیت شناسی
بسیاری از رفتارهای ما تحت تاثیر این ترجیح میباشد، با پاسخ به دو سوال میتوان تا حد زیادی تشخیص دهیم که درونگرا هستیم یا برونگرا. تبادل با سایر اشخاص به من انرژی بیشتری میدهد یا با خود بودن؟ انرژی مثبت خود را آیا در کنار دیگران دریافت می کنم یا زمانی که با خود تنها هستم؟
برون گراها بیشتر به دیگران محور معروف هستند،یعنی انرژی خودشان را از دیگران میگیرند و به دیگران هم انرژی میدهند. این افراد هر چی بیشتر با دیگران تبادل بیشتری برقرار کنند، انرژی بیشتری میگیرند. اغلب افرادی که درون گرا هستند برای گرفتن پاسخ هر سوال خود روی تواناییهای خود حساب میکنند. در حالی که افراد برونگرا در ارتباط با دیگران دنبال پاسخ خود هستند.
من بیشتر یک برونگرا هستم یا یک شخص درونگرا؟
این سوال شاید بیشتر کمک نماید تا متوجه بشویم که درون گرا هستیم یا برون گرا. دنیای اطرافمان را چگونه مدیریت مینماییم؟
دسته بندی دنیای اطرافمان در شخصیت شناسی دو دسته زیر میباشد:
- داوری کننده Judging
- ملاحظه کننده Perceiving
ملاحظه کننده Perceiving
ملاحظه کننده به معنای کاملاً ادراکی بودن نمیباشد و بدین معنا میباشد که فرد باز و پذیرنده می باشد و خلاف آن داوری کننده میباشد، که آن نیز به معنای این که شخص انتقاد کننده و ایرادگیر باشد نیست.
ملاحضه کرها انعطاف و تغییر پذیری بالایی دارندو قوانین برای آنها ارزشمند بوده و خود را متناسب اب تغییر شرایط هماهنگ می کنند. این اشخاص تیپ های منحنی وار بوده و تیپ اسپرت تری دارند. از مشاغل و فرایندهای کاری تکراری بیزارند. و دوست دارند در حوزه هایی مانند طراحی، تولید محتوا، بازاریابی، خلق آثر و غیره فعالیت کنند.
داوری کننده Judging
شخص داوری کننده بر اساس منطق و اصولی که آن را پذیرفته و قبول کرده عمل می کند. این اشخاص با منطق عقلانی و قوانین که بسته به شرایط مختلف تغییر میکند کاری ندارند و ساز خود را می زنند.
علت انتخاب شخصتی داوری کننده به معنی قاضی و شخصی قضاوت کننده نیست. بلکه این اشخاص مناسبترین گزینه برای مقایسه و داوری در امور زندگی و شغلی محسوب می شوند.
زبان بدن و شخصیت افراد داوری کننده منظم، اتو کشیده، موهای مرتب و منظم، تغییر پذیر سخت و عاشق امور نظشامی، حقوقی و امور اداری نظیر حسابداری، بایگانی هستند.
افرادی که تیپ شخصیتی آنها، از افراد داوری کننده است، عاشق برنامه ریزی قبل از انجام عملی هستند. هر نوع اختلال یا مشکل در این برنامه باعث ایجاد ناراحتی آنها میشود. چرا که زمان برای آنها در رسیدن به هدف مهم می باشد.
برای مشخص کردن تیپ شخصیتی خود یکبار تست مکزمایزر را انجام دهید.
روش شناخت خویش :
اگر از اطرافیان خودبه درستی شناخت نداشته باشید، نمیتوان به خودتان را بشناسید. به عنوان مثال افرادی که ملاحضه کار هستند از جمله “نمی دانم همین ۵ دقیقه پیش اینجا بود” استفاده میکنند. یا ” من باید کار را تمام کنم بعد استراحت کنم” استفاده میکنند. شناخت هر یک از خصوصیات فردی دیگران کمک میکند تا راحتر و دقیقتر خویشتن را بشناسید. شخصیت شناسی و شناخت صفات شخصیتی از سرفصلهای مهم آموزشی ما در مدرسه کسب و کار آیا محسوب میشوند.
مروری گذرا به درسهای دوره MBA شخصیت شناسی و اساساً هر نوع دوره آموزش مدیریتی نشان میدهد که به سختی میتوان مباحث رفتارشناسی و شخصیت شناسی را از آموزشهای مدیریتی تفکیک کرد. از جمله درسها و بحثهای مدیریتی که عمیقاً با بحث شخصیت شناسی گره خورده اند میتوان به مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی، اصول و فنون مذاکره، مهارت ارتباطی و مهارت فروش اشاره کرد. اما در سایر زمینههای مدیریتی هم دانش شخصیت شناسی نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
در کلاسهای MBTI ( شخصیت شناسی ) مدرسه کسب و کار آیا دانشی که در رابطه با شناخت فردی شخصیت شما است مطرح میشود، شخصیتهایی چون: درون گرایی، خجالتی بودن، کمال طلبی، اعتیاد به کار، خود شیفتگی، افسردگی و غیره، همچنین برای شخصیت شناسی شما در محیط کار نیز برنامه گسترده ای در دست آموزش قرار دارد :
سخنرانی و فن بیان
۶ ویژگی شخصیتی برای داشتن مهارت فن بیان
- همدلی کردن
به دلیل اینکه عقاید و احساسات هر فرد بسته به شدت و قدرت در ایجاد حس همدلی وشراکت با دیگر افراد در ارتباط برای مذاکره نقش دارد، می توانید با تهیه یکسری دستورالعمل های رفتاری بر اساس یکسری از معیار و اهداف پرورشی نسبت به بالا بردن فن بیان خود با استفاده از احساسات دیگران عمل کنید .
- احترام گذاشن.
احترام کردن نشانه اعتماد به نفس یا همان عزت نفس است. هر چقدر در روابط بر اساس چهارچوب شخصیت افراد آن را محترم بشمارید به همان مقدار رضایت دیگران را برای خود جلب خواهید کرد.
- صداقت داشتن.
صداقت همیشه بهترین روش در مذاکره است. اگر میخواهید صداقت را ایجاد کنید از قوانین پیروی کنید. نسبت به توافقات با دیگران مسئولیت پذیر باشید.
- عدالت محور باشید.
یکی از صفات همدلی است. نیاز و باورهای دیگران را نیاز و باور خود حساب کنید. با دیگران به یکسان و برابر برخورد کنید و حقوق کسی را ضایع کنید.
- صبور باشید.
از هر سختی کوچک و یا بزرگ گله نکنید. سختی کلید هر موفقیت است. یکی از دلایلی که باعث میشود در مواجه به مشکلان استقامت داشته باشید صبور بودن است. صبور بودن در مباحث فن بیان بسیار مهم است و نیاز به تمرین و اجرا دارد.
- مسئولیت پذیر باشید.
عواقب کار خود اشتباه یا موفق بودن را بپذیرید. از جایی اشتباها قضاوت کردید یا باعث شدید دیگران از شما ناراحت شوند میتوانید با قبول مسئولیت خطای خود رضایت دیگران را جلب کنید.
پرسش و پاسخ :
- MBTI چیست؟
به ۴ تیپ شخصیتی متوسط، محتاط، خودمحور و الگو محور MBTI گفته می شود. تمام ۱۶ شخصیت بر اسا این الگو تقسیم بندی می شود.
- ۳ اختلال مهم در تمام شخصیت ها را نام ببرید؟
اختلالات عجیب و غریب یا غیر ارادی ( توهم ) اختلالات دراماتیک که مستقیم با عاطفه و احساسات نامنظم همراه است. اختلالات اضطرابی و ترسناک که منشا آن اضطراب است.