هوش هیجانی ، هوش عاطفی یا EQ به معنی شناخت، کنترل عواطف، هیجانات و احساسات هر فرد است. هوش هیجانی، مجموعه ای گسترده از مهارتها و خصوصیات فردی را در بر می گیرد و به طور معمول به آن دسته مهارتهای درون فردی و بین فردی گفته میشود که فراتر از دایره دانشهای پیشین، مانند بهره هوشی و مهارتهای فنی و حرفهای است.
تعریف دیگر هوش هیجانی یه معنای توانایی فردی افراد در تشخیص و درک کامل احساسات خود در تمامی امور فردی خود می باشد. این مهارت در امر فروش و مذاکره نیز بسیار مهم می باشد. اگر می خواهید به میزان هوش هیجانی خود پی ببرید، میتوانید آزمون هوش هیجانی را به صورت رایگان از سایت مدرسه کسب و کار آیا انجام دهید تا بهتر با مهارت خود در کنترل احساسات آشنا شوید.
تعریف ساده هوش هیجانی
ابتدا در سال ۱۹۲۰ ادوارد تورندایک روانشناس مطرح مفهوم هوش اجتماعی را مطرح کرده و اینگونه تعریف کرد که هوش اجتماعی عبارت است از توانایی ادراک و مدیریت کلیه مردان و زنان جامعه بشری برای داشتن رفتار خردمندانه در حین روابط انسانی.
طبق این تعریف معنای هوش هیجانی به صورت کاربردی این است که با کمک آن بتوان رفتار های خود و دیگران را به درستی درک نمود و در تعاملات اجتماعی آنان را مورد استفاده و بهره برداری قرار داد.
اما اولین تعریف رسمی هوش هیجانی توسط پیتر سالووی و جان مایر ارائه شد و عبارت بود از قابلیت نظارت و پایش احساسات و هیجانات خود و دیگران و تشخیص هر یک و استفاده از این اطلاعات به عنوان راهنما.
اما همان طور که پیش تر عرض شد امروزه همچنان به یک تعریف واحد در مورد هوش هیجانی نمیتوان دست یافت و مرتبا صاحب نظران مختلف تعاریف متعدد و مختلفی در مورد این مفهوم کاربردی ارائه می دهند.
البته نمیتوان گفت کدام تعریف درست و کدام یک غلط است. در هر تعریف نکات درستی نهفته است که بنا بر زاویه دید آن صاحب نظر ارائه شده است.
یکی از ساده ترین تعاریف ارائه شده برای هوش هیجانی این است که هوش هیجانی را توانایی تشخیص و درک احساسات خودتان یا تشخیص احساسات دیگران و همدردی با آنها میداند.
انواع هوش هیجانی
بر اساس این نوع تعریف سه نوع هوش هیجانی درون فردی، بین فردی و ترکیبی از نوع اول و دوم تعریف میشود.
هوش هیجانی فردی چیست؟
هوش هیجانی درون فردی را قابلیت شناخت و درک احساسات خود فرد، میتوان دانست. در عین سادگی بسیاری از افراد از درک احساسات واقعی خود یا خصوصیات رفتاری شان عاجزند.
هوش درون فردی اما اصلا به مفهوم جلوگیری از احساسات انسان نیست، بلکه به افراد کمک می کند که احساسات واقعی خود را بشناسند و به انسان کمک میکند در مواقعی که شرایط خود را نامناسب میبیند از افرادی کاربلد و دلسوز درخواست کمک نماید.
هوش هیجانی بین فردی چیست؟
هوش هیجانی بین فردی بالعکس مورد قبل است و اصلا با خود فرد کاری ندارد و به درک احساسات اطرافیان میپردازد. بازاریاب ها و مسئولان فروش باید این مورد را به بهترین وجه در خود تقویت بکنند.
زیرا آن ها باید به خوبی به افراد دیگر انرژی منتقل کنند و به خوبی احساسات طرف مقابل را درک کرده و بر اساس آن صحبت ها و رفتار های خود را تنظیم نمایند.
این یک توانایی بی نظیر است که افراد بتوانند دیگران را با طرز فکر خود هم نظر کنند و دقیقا این مساله همان هوش هیجانی بین فردی میباشد.
تفاوت هوش هیجانی و IQ
IQ همان بهره هوشی عادی است که بیشتر مردم آن را میشناسند. حتما شما هم افرادی را می شناسید که با اینکه هوش بالایی دارند ولی زندگی موفقی ندارند.
IQ شما را بر روی بهترین صندلیهای دانشگاه مینشاند اما این هوش هیجانی است که به شما کمک میکند روابط درستی انتخاب کنید و به اهداف و موقعیتهای بهتری دست پیدا کنید.
بیشترین موفقیت زمانی حاصل میشود که شما هر دو هوش را تقویت کنید، هم IQ هم هوش هیجانی. پیشنهاد می شود برای تشخیص میزان هوش خود تست رایگان IQ را امتحان کنید.
در مقاله تفاوت EQ با IQ به صورت کامل در مورد تفاوت ها و مزایا و معایب هر کدام بحث کردیم. این مقاله اثبات میکند که هوش هیجانی و هوش عقلانی هر دو به یک مقدار در موفقیت انسان ها نقش دارند و هر کدام بدون دیگری دارای ضعف می باشد.
انواع مولفه های هوش هیجانی
هوش هیجانی یکی از جذابترین حوزههای علم روانشناسی به شمار میرود بهطوری که افراد بسیاری در تلاش هستند هوش خود را تقویت کنند تا با استفاده از آن در امور مختلف زندگی خود و روابطشان با اطرافیان موفق تر عمل کنند.
حتما تاکنون در زندگی با افرادی مواجه شدهاید که همواره در حالت روحی خوبی قرار دارند و قادرند از سختترین مشکلات زندگی با متانت عبور کنند و بهنوعی باعث آرامش دیگران نیز هستند.
روانشناسان به این نوع تیپهای شخصیتی، افراد دارای هوش هیجانی بالا میگویند. به عبارت دیگر میتوان گفت هوش هیجانی عبارت است از توانایی درک و مدیریت احساسات در خود و دیگران.
کارشناسان معتقدند در برخی موارد این نوع هوش نسبت به IQ نقش مهمتری در موفقیت افراد دارد. محققین در مطالعات خود به این نتیجه رسیدهاند که رشد هوش هیجانی با تصمیمگیریهای افراد و تحصیلات دانشگاهی آنها مرتبط است.
قبل از مطالعه ادامه بحث با مراجعه به صفحه ابتدا میزان خود را بسنجید و سپس با مطالعه ۵ مفهوم زیر با نوع شخصیت خود بهتر و دقیقتر آشنا شوید.
۱) خود آگاهی یا Self-awareness
خودآگاهی یا توانایی درک و شناخت احساسات خود، نقش مهمی در هوش هیجانی ایفا میکند. با شناخت دقیق احساسات خود قادر خواهید بود بر اعمال، احساسات و حالات دیگر افراد نیز تأثیر بگذارید.
برای خودآگاه بودن باید بتوانید احساسات خود را درک کنید، واکنشهای احساسی خود را در موقعیتهای مختلف بشناسید و میان احساسات مختلف خود تمایز قائل شوید.
افراد خودآگاه، توانایی درک ارتباط بین آنچه حس میکنند و چگونگی رفتار خود را در مقابل این حس دارند. این افراد به نقاط ضعف و قوت شخصیت خود واقف هستند.
آنها همواره از کسب معلومات و تجربیات جدید استقبال میکنند، بهطوری که حتی از واکنشهای خود در قبال دیگران نیز یاد میگیرند.
افراد خودآگاه معمولا شوخ طبع هستند و از اعتماد به نفس بالایی برای استفاده از تواناییهای خود برخوردارند و نحوهی درک اطرافیان را از خود بهخوبی میدانند.
۲) خود تنظیمی یا Self-regulation
علاوه بر آگاهی از احساسات و تأثیر آن بر دیگران، هوش هیجانی مستلزم مدیریت احساسات فرد نیز است.
البته این به معنای پنهان کردن احساسات واقعی یا نقش بازی کردن برای دیگران نیست، بلکه به معنای بروز احساسات در زمان و مکان مناسب است. خود تنظیمی در واقع به معنای ابراز احساسات در وقت مناسب است.
افرادی که این مهارت را دارند عمدتا افرادی انعطاف پذیرند که به سرعت خود را با تغییرات منطبق میکنند. این دسته از افراد قادرند به سادگی از پس مشکلات و موقعیتهای سخت زندگی برآیند.
” افراد دارای این ویژگی شخصیتی بسیار هشیارند، سنجیده رفتار میکنند و مسئولیت تأثیر رفتارشان را بر دیگران میپذیرند. “
۳) خود انگیزشی یا Self Motivation
انگیزه ذاتی افراد نیز نقش مهمی در برخورداری از هوش هیجانی ایفا میکند. افرادی که دارای هوش هیجانی بالا هستند عموما توسط مشوقهای بیرونی مثل پول، شهرت، درک متقابل و تحسین به انجام کاری ترغیب میشوند و در به سرانجام رساندن مسئولیتهای خود بیشتر به دنبال پاسخگویی به نیازها و اهداف شخصی خود هستند.
آنها برخی کارها را به منظور انگیزههای شخصی که دارند انجام میدهند و از این طریق بر تجربیات خود میافزایند.
اینگونه افراد معمولا بسیار فعالاند، برای خود اهداف بالایی تعیین میکنند و همواره در تلاش برای یافتن راههایی برای انجام دادن بهتر کارها در راستای دستیابی به اهدافشان هستند.
این افراد معمولا حس مسئولیت پذیری و تعهد بالایی دارند و سعی میکنند کارها را زودتر از موعد خود به اتمام برسانند.
۴) همدلی یا Empathy
انسانی که از ویژگی همدلی برخوردار است، صاحب حس دلسوزی و درک طبیعت انسان هم هست، حواسی که به او اجازه میدهند تا با انسانهای دیگر به لحاظ احساسی رابطه برقرار کند.
توانایی همدردی به شخص اجازه میدهد که خدمات خوبی به دیگران ارائه کند و نگرانیها و دغدغههای آنها را پاسخ دهد.
۵) مهارتهای اجتماعی یا Social Skills
توانایی تعامل با دیگران یکی دیگر از جنبههای مهم هوش هیجانی است. درک صحیح احساسات دیگران گاهی از شناخت احساسات خود فرد با اهمیت تر است زیرا با شناخت درست احساسات دیگران میتوان به بهبود روابط و ارتباطات با اطرافیان کمک کرد.
برخی از مهارتهای مهم ارتباطی عبارتند از گوش دادن مؤثر، مهارتهای کلامی، مهارتهای غیرکلامی، رهبری و پیگیری.
مزایای تقویت هوش هیجانی چیست؟
قبل از اینکه با موثرترین راه های تقویت هوش هیجانی آشنا شوید، خوب است بدانید که چرا باید این مهارت را فرا بگیرید. اصلا یادگیری این مهارت، چه کمکی به زندگی شما میکند؟
-
تقویت همکاری تیمی
افرادی که دارای هوش هیجانی بالا هستند، در کارهای تیمی، موفق ترند. چرا که با یکدیگر ارتباط بهتری دارند، بیشتر عواطف یکدیگر را درک میکنند و برای همدیگر ارزش قائل هستند. همه این فواید در کنار یکدیگر، باعث افزایش نتیجه های مطلوب از کار تیمی می شود. با تقویت همکاری تیمی شما از مزایایی نظیر مدیریت بهتر زمان ، ایده های خلاقانه قدرتمند، کار قویتر، روحیه بالا، اعتماد به نفس بالا برای ایجاد ارتباط، تجربه محوری، حل اختلاف، ریسک پذیری بالا بهره خواهید برد که در مدیریت یک سازمان و کسب و کار گروهی بسیار ارزشمند است.
-
با تغییرات، بهتر کنار میآیید
از دیگر فواید افزایش هوش هیجانی، این است که شما قادر خواهید بود تا تغییرات را بهتر بپذیرید. همانطور که میدانید اکثر افراد نسبت به تغییرات، نگرش منفی دارند و معمولا تمایلی به تغییر شرایط ندارند، اما یک فرد، با هوش هیجانی بالا از هر تغییر یک فرصت و پله ای به سوی موفقیت میسازد. این تغییرات شامل مقابله با استرس، تغییر چیزهایی که قابل تغییر نبودند، برنامه ریزی برای ایجاد تغییرات، آگاهی فردی می باشد که در انتهای مقاله به ۸ روش تغییر و بهبود نگرش با استفاده از هوش هیجانی اشاره کرده ایم.
-
افزایش توانایی مدیریت گفتگوهای دشوار
گاهی پیش میآید که برخی از افراد، برخوردی تهاجمی با شما دارند. در این صورت، مدیریت گفتگو دشوار میشود. با تقویت هوش هیجانی، قادر خواهید بود تا با انتقال احساسات مناسب، گفتگو را کنترل و مدیریت کنید.
-
با مدیریت احساسات، به یک رهبر قدرتمند تبدیل میشوید.
یک رهبر بزرگ و قدرتمند، توانایی درک و فهمیدن کارکنان و افراد را دارد. این رهبران، بوسیله هوش هیجانی، بر افراد تاثیر میگذارند و اهداف خود را پیش میبرند.
-
هوش اجتماعی، موجب بالا رفتن سطح کاریزما می شود.
زمانی که این ویژگی را در خود داشته باشید، میتوانید افراد را بهتر درک کنید و به آنها احساس خوب شنیده شدن را بدهید. با این کار، ارتباطات شما قدرتمندتر شده و تاثیرات مثبتی از خودتان بر روی افراد، به جا میگذارید.
راه های تقویت هوش هیجانی
تا اینجا با فواید و اهمیت بالا بودن هوش هیجانی، آشنا شدید. در این بخش، موثرترین راه های تقویت هوش هیجانی را بررسی میکنیم که به شما امکان تقویت هوش هیجانی را میدهد.
-
دوری از افراد منفی
اولین مورد که میتواند هوش هیجانی افراد را تقویت کند دوری از افرادی است که برای فرد مورد نظر ارزش زیادی قائل نیستند. این افراد معمولا نه تنها فرد مورد نظر را دارای ارزش زیادی نمیدانند، بلکه مرتب انرژی های منفی روانی ساطع کرده و فرد مورد نظر را از مثبت اندیشی و موفقیت دور میکنند.
-
احترام به احساسات دیگران
احترام به دیگران و احساسات آنها یکی از موارد دیگری است که باید مورد آموزش و تمرینات زیاد قرار گیرد و میتواند حس درک و پذیرش در جمع و در نهایت همدلی را در افراد تقویت کند که نتیجتا به تقویت هوش هیجانی فرد مورد نظر خواهد انجامید.
ارزش قائل شدن برای احساسات دیگران در نهایت حس متقابلی در افراد روبرو نیز ایجاد میکند و به استحکام روابط آن افراد با ما خواهد انجامید.
-
چالش پذیر باشید
برای بالا بردن هوش هیجانی یک تمرین دیگر این است که برای خود چالش ایجاد کنید و سعی کنید چیزهای جدیدی را در زندگی خود تجربه کنید. این تجربیات شما را در برای چالشهایی قرار میدهد و شما کم کم میآموزید که چگونه در برابر شرایط مختلف بر احساسات و رفتارهای خود کنترل کامل داشته باشید.
ترس از تغییر، مانعی بر سر روش های بهبود هوش هیجانی است. افرادی که ترسو هستند معمولا نمیتوانند به راحتی هوش هیجانی خود را تقویت نمایند. با انعطاف پذیر بودن و پذیرش چیزهای جدید، میتوانید هوش هیجانی یا EQ خود را افزایش دهید. وقتی تغییراتی در شرایط زندگی انسانها رخ میدهد، نباید از آن فرار کرد و بلکه باید از آن استقبال نموده و با آن چالش روبرو شد.
در حقیقت هر چالشی برای رشد انسانها بسیار مفید است. پس برای ساختن خود، آن را بپذیرید و خود را با آن تطبیق دهید. افراد با هوش هیجانی بالا افرادی به شدت انعطاف پذیر هستند. طبیعتا برای بالا بردن هوش هیجانی خود باید سعی کنید انعطاف پذیری خود را در موارد مختلف بالا ببرید.
-
برای خودتان زمان بگذارید
ما در طول روز به چیزهای مختلفی، فکر میکنیم. اما چقدر زمان برای شناختن علایق خودمان میگذاریم؟ آیا اصلا به خودمان زمانی اختصاص میدهیم؟ اگر بله، به شما تبریک میگویم. اگر خیر، بهتر است از همین الان وقت گذاری برای خودتان را شروع کنید. این کار، کمک ویژه ای به بالا بردن هوش هیجانی شما میکند. چرا که خودتان را درک میکنید و درک کردن، پله اول برای تقویت هوش هیجانی است.
-
هدف گذاری کنید
سعی کنید اهداف روزانه خود را مکتوب کنید. این کار، علاوه بر تقویت هوش هیجانی، موجب توسعه فردی در شما میشود. از کارهای ساده گرفته تا کارهای دشوار. برای زندگی خود، برنامه ریزی و هدف مشخصی، داشته باشید.
-
هیجانات ناگهانی خود را کنترل کنید
ممکن است برای همه ما شرایطی به وجود بیاید که احساساتی ناگهانی مثل غم، انزجار،خشم و… وجود ما را فرا بگیرد. اگر در راه روبه رو شدن با این احساسات، درست عمل نکنیم، یعنی از هوش هیجانی بالایی، برخوردار نیستیم. برای تقویت این مورد، احتیاج به زمان و تمرین دارید.
-
انتقاد پذیر باشید
لجبازی در تغییر ندادن احساسات و عقاید، زندگی را به کام ما، تلخ میکند. ذهن خود را باز بگذارید و اجازه دهید افکار صحیح، جایگزین افکار پوچ قدیمی بشوند. انتقاد درست دیگران را بپذیرید.
-
یادگیری را متوقف نکنید
یادگیری و مطالعه در هر زمینه ای، موجب افزایش توانایی ما در آن موضوع میشود. با استادان خوب در ارتباط باشید. در دورههای موثر شرکت کنید و هیچوقت تمرین کردن را متوقف نکنید.
-
شکرگزار باشید
یکی دیگر از موارد بسیار کاربردی در تمرین برای تقویت هوش هیجانی، شکرگزاری و قدردانی است. قدردانی و شکرگزاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم در زندگی انسان تاثیرات بسیار مثبتی را میگذارد.
بهتر است دنبال اتفاق خارق العاده ای برای شکر کردن نباشید. هر چه دارید را شایسته شکرگزاری بدانید و سعی کنید همه اینها را بسیار مثبت در ذهن خود قرار دهید تا خودتان آرامش بیشتری داشته باشید. دقیقا شکرگزاری حس آرامش انسان را بشدت بالا میبرد. در کنار این اثرات مثبت، شکرگزاری موجب کاهش اختلالات خواب، بیماریهای روانی و روحی، بهبود سلامت جسمی و عملکرد بهتر تحصیلی نیز میشود.
به طور کلی، هوش هیجانی شامل چهار مؤلفه اصلی است:
- خودآگاهی عاطفی: توانایی تشخیص و درک احساسات خود در لحظه.
- کنترل عاطفی: توانایی تنظیم و مدیریت احساسات خود به گونهای مناسب و سازنده باشند.
- انگیزش خود: توانایی استفاده از عواطف خود برای رسیدن به اهداف و غلبه بر چالشها.
- همدلی: توانایی درک احساسات دیگران و همدلی کردن با آنها.
اهمیت هوش هیجانی
کلیه مراحل شناخت تحت تاثیر مسائل عاطفی میباشد و به همین علت مسائل روحی و عاطفی میتواند روی کلیه تفکرات، قضاوتها و تصمیمات ما تاثیر گذار باشد.
همچنین احساسات و عواطف روی قضاوتهای اجتماعی در مورد افراد تاثیر فراوانی دارند. در حقیقت تصویری که از افراد در ذهن ما میماند بخش عمده ای از آن بر اساس عاطفه شکل گرفته است.
اهمیت هوش هیجانی در تفکر خلاق این است که به ما توانایی مشاهده مسائل از ابعاد بزرگتر و بیشتر را میدهد. به همین جهت میتوانیم مبتکر بوده و ایدههای جدید و خلاقانه با استفاده از دید بهتر، ارائه نماییم.
همچنین می توانیم راه حلهای ریشه ای و نظرات جدید ارائه نماییم. از این رو هوش هیجانی یکی از لازمههای فرد کارآفرین است. اگر به موسسان استارت آپها بنگریم در مییابیم این افراد از هوش هیجانی بسیار بالایی برخوردارند.
زیرا با دید بسیار وسیعی نیازهای جامعه یا حداقل بخشی از آن را به درستی در مییابند و سپس با ابتکار خود به ایجاد راه حلی برای رفع نیازهای جامعه میپردازند.
در حقیقت همین مهارت و توانایی بالای این افراد در این زمینه و هوش هیجانی بسیار قوی موجب میشود که این افراد بتوانند به موفقیتهایی در زمینههای کاری خود دست یابند که حتی بسیاری به فکرشان نیز خطور نمی کرده است.
برای اطلاعات بیشتر در مورد نقش و اهمیت هوش هیجانی در فروش و کسب و کار دوره مذاکره با غول ها را مطالعه کنید.
اهمیت هوش هیجانی در مدیریت
امروزه با رقابتی که در زمینه کسب سهم بیشتری از بازار در هر یک از صنوف وجود دارد، استفاده از تکنیک های فروش است که البته زیر مجموعه ای از علم مدیریت به حساب می آید. در حقیقت مباحث و تکنیک های مختلفی هستند که هم به مدیریت درون سازمان و هم به مدیریت رفتار مشتریان کمک شایانی می نمایند و این تکنیک ها در حقیقت می توانند در شرایط پر رقابت بازار امروز، عصای دست مدیران باشند.
امروزه اعتقاد راسخ بر این است که کلیه مدیران موفق باید حتما توانایی هوش هیجانی بسیار بالایی داشته باشند. یک مدیر باید بتواند در شرایط مختلف از جمله تحت فشار، هم خود را به خوبی کنترل کرده و هم زیرمجموعه های خود را به خوبی مدیریت نموده و شرایط آن ها را نیز تحت کنترل داشته باشد. همچنین باید بتواند در شرایط حساس و وجود فشار، توانایی هوش هیجانی خود را در راستای فروش بیشتر و موفقیت کسب و کار مورد استفاده قرار داده و روی افراد بیرون سازمان خود نیز تاثیر کافی را گذاشته و فرآیند فروش را نیز به خوبی انجام دهد. برای مطالعه بیشتر مقاله ” کنترل هوش هیجانی در سازمان ” را مطالعه کنید.
نقش هوش هیجانی EI در استخدام
EI برای همه کسانی که می خواهند برای شغل بهتر با درصد استخدام بالا باشند مهم است. اگر بتوانید روی مهارت های زیر کار کرده و مهارت فردی خود را افزایش دهید، با توجه به کارهای دانیل گولمن، در زیر پنج رکن هوش هیجانی و اینکه چگونه به شما در نیروی کار برتری می دهند، آورده شده است :
خودآگاهی
خودآگاهی توانایی شناخت احساسات، محرکهای عاطفی، نقاط قوت، ضعف، انگیزهها، ارزشها و اهداف و درک اینکه چگونه اینها بر افکار و رفتار فرد تأثیر میگذارد، میباشد.
برای مثال، اگر در نقش خود استرس، آزرده خاطری، بی الهام بودن یا انحرافی احساس می کنید، مهم است که زمانی را برای بررسی و بررسی اینکه چرا ممکن است چنین احساسی دارید، اختصاص دهید. وقتی بتوانید به این احساس برچسب بزنید و علت آن را درک کنید، بدانید در موقعیت بسیار بهتری هستید تا با اقدامات مناسب به این موضوع رسیدگی کنید، مانند دست زدن به کارهای اضافی که ممکن است به شما الهام بخش باشد یا یافتن راههای سازنده برای حل مشکل شغلی یا شخصی.
خود مدیریتی
با تکیه بر خودآگاهی، خود مدیریتی توانایی تنظیم احساسات است. همه – از جمله آنهایی که EQ بالایی دارند – خلق و خوی بد، اختلال تکانه و احساسات منفی مانند عصبانیت و استرس را تجربه می کنند، اما خود مدیریتی توانایی کنترل این احساسات به جای کنترل کردن شما توسط آنهاست.
این می تواند به معنای تاخیر در پاسخ به موقعیت های بسیار استرس زا یا تهاجمی باشد. تصمیم و پاسخ سریع نسبت به تماس تلفنی که عصبانیت همراه است درست نیست. چرا که احساسات منفی ئ رفتارهای تکانشی طرف مقابل هم روی احساسات شما تاثیر گذاشته و اوضاعرا پیچیده میکند. لذا بهتر است زمانی به خود فرصت دهید خوب فکر کنید و بهترین پاسخ را در مقابل عصابنیت انجام دهید. برای اهمیت بیشتر خود مدیریتی مقاله چرا باید شخصیت خود را تحلیل کنیم؟ را مطالعه کنید.
ایجاد انگیزه
انگیزه اساساً آن چیزی است که ما را به انجام عمل تشویق می کند. وقتی با موانع روبرو می شویم، بررسی انگیزه هایمان چیزی است که ما را تشویق می کند که به حل مانع و رفع آن ادامه دهیم.
آنهایی که انگیزه پایینی دارند بیشتر ریسک گریز (به جای حل کننده مشکلات) مضطرب و سریع هستند. فقدان انگیزه آنها همچنین ممکن است آنها را به ابراز احساسات منفی در مورد اهداف و وظایف پروژه سوق دهد که می تواند بر روحیه تیم تأثیر بگذارد.
از سوی دیگر، کسانی که انگیزه «موفقیت» دارند و کارهایی را انجام می دهند که به آن افتخار می کنند، بیشتر احتمال دارد که بازخورد بخواهند، پیشرفت خود را زیر نظر بگیرند، به خود فشار بیاورند و برای بهبود مستمر مهارت ها، دانش و خروجی خود تلاش کنند. به راحتی می توان فهمید که چرا افراد با انگیزه بالا برای هر تیمی دارایی هستند.
یکدلی
همدلی توانایی برقراری ارتباط عاطفی با دیگران و در نظر گرفتن احساسات، نگرانی ها و نقطه نظرات آنهاست. این مهارت مهمی است که باید هنگام مذاکره با ذینفعان و مشتریان داخلی و خارجی داشته باشید، زیرا به فرد امکان میدهد نیازها و واکنش دیگری را پیشبینی کند.
در نیروی کار امروزی، مدیران باهوش تیمهای متنوعی را تشکیل میدهند که میتوانند از دیدگاهها و نقاط قوت منحصربهفردشان استفاده کنند. همدلی بخش کلیدی استقبال و قدردانی از دیدگاه های مختلف برای حل مشکلات و ارائه راه های نوآورانه به جلو است.
همدلی برای هماهنگی تیم نیز ضروری است. توجه و پاسخ به نیازهای عاطفی افرادی که با آنها کار می کنید باعث ایجاد یک فرهنگ کاری شاد می شود. برای مطالعه بیشتر درباره مفهوم همدلی مقاله همدلی چیست؟ را در مدرسه کسب و کار آیا مطالعه کنید.
relations management
مدیریت روابط
مدیریت روابط همه چیز در مورد مهارت های بین فردی است. توانایی فرد برای ایجاد اعتماد واقعی، ارتباط و احترام از همکاران. این چیزی بیش از سلب اعتماد در طول تمرین تیم سازی است – این در مورد اعتماد و اعتماد به یک تیم است.
یک مدیر با مهارت های برجسته مدیریت روابط می تواند اعضای تیم خود را الهام بخشد، راهنمایی کند و توسعه دهد، که به شدت بر عملکرد و بهره وری تیم تأثیر می گذارد.
آیا مهارت های نرم اهمیت دارند؟
ابزاری که اکثریت استخدام کنندگان در مرحله مصاحبه از آن استفاده می کنند به عنوان قاعده شایستگی شناخته می شود. اگر تا به حال به یک مصاحبه مبتنی بر شایستگی دعوت شده اید، این یک چارچوب شایستگی خواهد بود که برای ارزیابی شما استفاده شده است.
این روش مصاحبه در همه بخشها رایج است و توسط استخدامکنندگان به عنوان یک راه ضروری برای بهینهسازی مدیریت رفتار سازمانی از طریق انتخاب افرادی که توانایی و پتانسیل توسعه مهارتهای مورد نیاز را نشان میدهند، در نظر گرفته میشود. علاوه بر این، تعداد بیشتری از آگهیهای شغلی خاص به طور فعال افرادی با مهارتهای نرم خاص را استخدام می کنند.
در بررسی اخیر یک وبسایت استخدام آنلاین، بیش از نیمی از شرایط آگهی استخدام حاوی عبارت «کار تیمی» و بیش از یک پنجم «مهارتهای ارتباطی» بودند. سایر مهارت های نرم کلیدی مانند فداکاری، ایجاد رابطه، مدیریت زمان و حل مسئله نیز نقش برجسته ای داشتند. به نظر می رسد این نشان می دهد که استخدام کنندگان به طور فزاینده ای افرادی را هدف قرار می دهند که می توانند علاوه بر داشتن توانایی های شغلی، مهارت های نرم خود را نیز نشان دهند.
به مهارتهای نرم «EQ» نیز گفته میشود. این ویژگیهای شخصیتی ممکن است نسبت به صلاحیتها و دستاوردهای حرفهای کمتر در نظر استخدام کنندگان مطرح باشند.
ویژگی مهارت های نرم در استخدام
مارک بول، مدیر عامل رندستاد انگلستان، توضیح داد که چرا مهارت های نرم EQ بخش مهمی از ترکیب استخدام هستند:
«کارجویان عادت دارند آگهیهای شغلی را بررسی کنند که صلاحیتها و تجربههای مربوط به یک نقش مطابق مهارت او را دارند، اما کارفرمایان بالقوه علاقه دارند جدا از مهارت و تخصص سخت روی مهارت های فردی و نرم مصاحبه شونده اهمیت دهند.»
او تأکید کرد که اغلب در مرحله مصاحبه اتفاق افتاده است که مهارتهای نرم به عرصه ظهور میرسند، این رویه بستگی به متن و گزینه های مصاحبه دارد که از قبل تدوین شده است.
«فرم درخواست یا CV به کارفرمایان اجازه میدهد تا متقاضیان را به افرادی که دارای شرایط و تجربه مربوطه هستند فیلتر کنند. اما فرآیند مصاحبه و فرم های استخدامی جایی است که کارجویان هم می توانندبه معرفی و سوابق مهارت های نرم خود نیز اشاره کنند. وی ادامه داد که مهارتهای نرم دقیقاً همان چیزی است که میتواند به داوطلبان استخدامی نسبت به سایر متقاضیان بدهد.
«برای فرصت های شغلی سطح بالا مانند مدیریت، صلاحیتها و تجربهها هنوز در مصاحبه استفاده می شود، اما داشتن اینها به تنهایی برای متمایز کردن فرد از گروه و تضمین کردن استخدام فرد کافی نیست. داشتن رفتاری با اعتماد به نفس و با شخصیت، توانایی استفاده از ابتکار عمل و حل مسئله برای شغل پیشنهادی، مهارت های ارتباطی خوب و گوش دادن و مسئولیت پذیری، به همان اندازه یک مدرک دانشگاهی درجه یک برای کارفرمایان جذاب است.”
طبق گزارش شرکت مکدونالد نشان داد که ۹۷ درصد از کارفرمایان مهارتهای نرم را به عنوان مؤلفهای حیاتی در موفقیت کسبوکار خود میدانند. در واقع، بیش از نیمی از افراد مصاحبه شونده، اعتقاد داشتن به این مهارت ها بیش از مدرک شغلی توسط مصاحبه کنندگان اهمیت دادند.
چگونه هوش هیجانی خود را تقویت کنیم؟
خوشبختانه هوش هیجانی بحثی اکتسابی است. هر چند این توانایی در ذات بسیاری افراد نهادینه شده است، اما این گونه نیست که فقط این افراد میتوانند از آن بهره ببرند و برای دیگران دست نیافتنی است.
هر فردی با آموزشهای درست می تواند هوش هیجانی را در خود تقویت نماید و در نتیجه آن به موفقیت بیشتر در زندگی دست یابد.
از یاد نبرید مهم ترین بخش در تقویت هوش هیجانی، شناخت نقاط ضعف خود است. آیا واقعا به دنبال موفقیت هستید؟ پس دانستن نقاط ضعف میتواند یک فرصت فوق العاده باشد و این بدان معنا نیست که شما خجالتی هستید و یا اعتماد به نفس نداشتید.
هنگامی که شما با فروتنی فکر میکنید و میگویید که می دانید که چه کاری انجام داده اید و میتوانید در مورد آن مطمئن باشید قطعا با واقع بینی به سوی موفقیت پیش خواهید رفت.
روی نقاط ضعف خود تمرکز کنید و سعی در بهبود آنها نمایید و بیش از حد برای تحسین دیگران برای خودتان نگران نباشید. زیرا با رفع نقاط ضعف خود به طور طبیعی مورد تحسین واقع خواهید شد.
باید سعی کنید که قابلیت بررسی چگونگی واکنش به موقعیتهای استرس زا داشته باشید. آیا شما هر بار که تاخیری ایجاد میکنید ناراحت میشوید؟ آیا دیگران را سرزنش میکنید یا عصبانی میشوید، حتی مواقعی که تقصیر آنها نیست؟
توانایی آرامش
توانایی آرامش و کنترل در شرایط دشوار بسیار ارزشمند است، چه در دنیای کسب و کار و چه خارج از آن. هنگامی که همه چیز به اشتباه به نظر میرسد، احساسات خود را کنترل کنید. این یکی از تواناییهای اصلی افراد با هوش هیجانی بالاست که با تمرین می تواند به آن دست یافت.
همچنین لازم است که مسئولیت پذیر باشید. احتمالا از خود می پرسید مسئولیت پذیری چیست ؟ یعنی اگر کاری کردید که در اثر آن به احساسات کسی آسیب رساندید، به طور مستقیم عذرخواهی کنید و درصدد جبران باشید.
نادیده گرفتن آنچه شما انجام دادید و یا اجتناب از فرد در حقیقت صادق نبودن با خود است و نتیجه مثبتی برای شما در زندگی نخواهد داشت.
اگر شما یک تلاش صادقانه انجام دهید تا همه چیز درست شود، مردم معمولا مایل هستند که ببخشند و فراموش کنند. این به خود شما هم حس آرامش بیشتری منتقل مینماید.
جهت تقویت هوش هیجانی خود میتوانید با شرکت در دوره هوش هیجانی مدرسه کسب و کار آیا هم به موفقیت بالایی در زندگی برسید و هم در حوزه کسب و کار خود، بخصوص اگر فروشنده حرفه ای هستید به فردی موفق و ایده آل تبدیل شوید.
ویدیوی هوش هیجانی
تعریف هوش هیجانی از نگاه بزرگان و اندیشمندان :
سالووی (Peter Salovey) و مایر (John Mayer)
هوش هیجانی چیست ؟ هوش هیجانی یعنی : توانایی نظارت و پایش احساسات و هیجانات خود و دیگران، تفکیک و تشخیص آنها، و استفاده از این اطلاعات به عنوان راهنمای تفکر و رفتار.
دانیل گلمن
در سال ۱۹۹۵ دانیل به عنوان فردی که بسیاری از مفهوم هوش هیجانی را اطلاع داشت در تعریف آن آورده است :
هوش هیجانی شامل تواناییهایی مثل انگیزه دادن به خود، پشتکار در شرایط دشواری و سرخوردگی، کنترل رفتارهای تکانشی، به تأخیر انداختن خواستهها، تنظیم هیجانات، جلوگیری از غلبهی استرس بر قدرت فکر کردن، همدلی با دیگران و امیدواری است.
هر چند گفته بالا مورد نقد برخی از روانشاسان قرار گرفت اما گلمن برای شفاف سازی و خلاصه کردن مفهوم هوش هیجانی در ادامه آورد :
هوش هیجانی مجموعه تواناییهایی است که به ما کمک میکنند هیجانات را در خود و دیگران، تشخیص داده و تنظیم کنیم.
هوش هیجانی چیست ؟ نظر برادبری و گریوز در مورد تعریف هوش هیجانی
این دو نویسنده بزرگ در تعریف هوش هیجانی که معنی نزدیکی با نگرش دانیل گلمن دارد آورده اند که :
هوش هیجانی، توانایی تشخیص و درک هیجانات در خودتان و دیگران است؛ و توانایی اینکه این آگاهی را برای مدیریت رفتار و رابطههای خود به کار بگیرید.
هوش هیجانی چیست ؟ تعریف هوش هیجانی از نگاه روون بار-اُن
روون در گرما گرم جدال در مورد کلیت احساسات عاطفی، توسط گلمن روون با تعریف و بخشیدن معنی عملیاتی به EQ آن را تبدیل به الگویی برای اندازهگیری میزان مهارت فردی سازمانی برای سنجش میزان مهارت کنترل احساسات هوش هیجانی افراد کرد، که یکی از تستهای معروف و قابل اطمینان در دنیا محسوب می شود. این تست هوش به نام EQ-i نیز لقب گرفته است که در حوزه گزینش و سنجش میزان مهارتهای کنترل هیجان افراد قابل اتکا است. پیشنهاد میکنیم شما هم به رایگان تست هوش هیجانی روود بار-ان مدرسه آیا را انجام دهید.
چگونه هوش هیجانی بزرگسالان را تقویت کنیم؟
درست است که انعطاف پذیری و تغییر روحی روانی در کودان بسیار راحت تر امکان پذیر است، اما این بدین معنا نیست که در بزرگسالی نمی توان تغییرات مثبت در خود ایجاد کرد و نمی توان ایرادات و نواقص موجود در خود را از بین برد.
یکی از این موارد که کاملا شدنی است تقویت هوش هیجانی در هر سنی است. باز هم لازم به ذکر است که قطعا وقتی در کودکی فرآیند تقویت هوش هیجانی انجام شود وی راحت تر پذیرفته و خود را با آن منطبق می کند و در نتیجه در تمامی مراحل پیش روی زندگی خود از مزیت های آن بهره می برد و بسیار برای وی شرایط بهتری خواهد بود. اما دیگران هم نباید بگویند از ما گذشته است. زیرا با یک سری تمرینات می توان به طور کاملا موثر و در هر سنی به تقویت احساسات عاطفی اقدام کرد.
اولین مورد که می تواند هوش هیجانی افراد را تقویت کند دوری از افرادی است که برای فرد مورد نظر ارزش زیادی قائل نیستند. این افراد معمولا نه تنها فرد مورد نظر را دارای ارزش زیادی نمی دانند، بلکه مرتب انرژی های منفی روانی ساطع کرده و فرد مورد نظر را از مثبت اندیشی و موفقیت دور می کنند. احترام به دیگران و احساسات آن ها یکی از موارد دیگری است که باید مورد آموزش و تمرینات زیاد قرار گیرد و می تواند حس درک و پذیرش در جمع و در نهایت همدلی را در افراد تقویت کند که نتیجتا به تقویت هوش هیجانی فرد مورد نظر خواهد انجامید.
ارزش قائل شدن برای احساسات دیگران در نهایت حس متقابلی در افراد روبرو نیز ایجاد می کند و به استحکام روابط آن افراد با ما خواهد انجامید. برای بالا بردن EQ یک تمرین دیگر این است که برای خود چالش ایجاد کنید و سعی کنید چیزهای جدیدی را در زندگی خود تجربه کنید. این تجربیات شما را در برای چالش هایی قرار می دهد و شما کم کم می آموزید که چگونه در برابر شرایط مختلف بر احساسات و رفتارهای خود کنترل کامل داشته باشید.
ترس از تغییر مانعی بر سر راه تقویت احساسات عاطفی است. افرادی که ترسو هستند معمولا نمی توانند به راحتی هوش هیجانی خود را تقویت نمایند. با انعطاف پذیر بودن و پذیرش چیزهای جدید، می توانید هوش هیجانی یا EQ خود را افزایش دهید. وقتی تغییراتی در شرایط زندگی انسان ها رخ می دهد، نباید از آن فرار کرد و بلکه باید از آن استقبال نموده و با آن چالش روبرو شد.
مهارت های زندگی موفق
به طور کلی در تعریف مهارت های زندگی می توان گفت که این مهارت ها قابلیت هایی می باشند که با تمرینات مداوم پرورش می یابند و افراد را برای مواجه شدن با مسایل روزانه زندگی، افزایش توانایی های روانی، اجتماعی و … آماده می کنند و در مسیر نیل به اهداف ترسیم شده و موفقیت در زندگی یاری می نمایند. به عبارت دیگر می توان گفت که مهارت های زندگی موفق، مجموعه ای از مهارت های کنترل هوش هیجانی است، قابلیت ها و شایستگی های فردی و گروهی هستند که انسان ها برای زندگی متناسب با شرایط روزگار خود به آن ها نیاز دارند تا بتوانند به اهداف خود رسیده و آرامش و تعادل در زندگی فردی و اجتماعی خود را بدست آوردند.
یکی از مزیت های مهم مدیریت احساسات این است که ما عجولانه تصمیم نگیریم. هول شدن یکی از بزرگترین مشکلات ماست زمانی که احساسات بر ما غلبه می کنند. این هول شدن بخصوص در مراححل ازدواج و انتخاب زوج زندگی و تصمیم های عجولانه عواقب خیلی بدی را برای ما بهمراه خواهد داشت.
تاثیر هوش هیجانی در مدل دهگانه مهارت زندگی موفق :
- توانایی تصمیم گیری
- توانایی حل مساله
- توانایی تفکر خلاقانه
- توانایی تفکر نقادانه
- توانایی برقراری ارتباطات موثر با دیگران
- توانایی برقراری ارتباطات بین فردی همراه با سازگاری
- توانایی خود آگاهی
- توانایی همدلی با دیگران
- توانایی مواجهه با هیجان ها و احساسات اعم از شادی، غم و خشم
- توانایی مواجهه با اضطراب و استرس و فشار عصبی
مثال هوش هیجانی در جوانان و نوجوانان در چهارشنبه سوری
احساسات برای تمامی سنین است و در سن جوانی و نوجوانی به دلیل همزمان شدن با سن بلوغ به اوج می رسد. به دلیل اینکه فرد هر زمان وارد یک دوره جدید از زندگی می شود، احساس می کند توانمندی هایش باید فرق کند و آدم دیگری شود و احساساش چندین برابر می شود. نوجوان یا جوان در بعضی موقعیتها بدون اینکه علاقه مند به انجام اموری باشد، صرفا چون می خواهد نزد دوستان ضایع نشود دست به هر عملی حتی سیگار کشیدن و مصرف مواد دخانی که به نوعی تقلید کار آنان باشد ، می زند.
اگر افکار پشت احساسات را نشناسیم نمی توانیم احساسات را مدیریت کنیم. رفتارهایی که انجام می دهیم بیشتر به دلیل نشناختن افکار، یک احساس بلاتکلیفی می دهد و نتیجه آن نوعی احساس درماندگی می شود. در میان جوانان، گروهی هستند که تمایل به کارهای ماجراجویانه در آنها زیاد است.
این گروه، افراد احساسات طلبی هستند که اغلب توجهی به مثبت یا منفی بودن احساسات ندارند و گاهی ترساندن دیگران برای آنها لذت بخش محسوب می شود، در این میان کسانی که تمایلات ضد اجتماعی بیشتری دارند بیشتر از بقیه تمایل به نقض چارچوب های اجتماعی داشته و احتمالا از آزار و ترس دیگران لذت می برند، ایام پایانی سال با عنوان جشن چهارشنبه سوری از این امر استثناء نبوده و با شروع نیمه دوم اسفند تمایلات ضد اجتماعی آغاز و تا روزهای پایانی سال ادامه دارد.
چهارشنبه سوری، جشنی ملی است که از گذشته در فرهنگ ما ایرانی ها ریشه کرده و هیچ تداخلی با فرهنگ دینی ما ندارد و اگر آنها را به صورت مکمل در کنار یکدیگر قرار دهیم، بسیاری از بحران های فرهنگی و اجتماعی ما کاهش پیدا خواهد کرد.
۵ فاکتور مهم در بهبود هوش هیجانی
-
۱ – در برخورد های خود مصمم باشید!
یکی از روش های مهم در ایجاد احترام استفاده از روشهای قاطعانه در حد معمول می باشد. نه زیاد تهاجمی و نه حد اینکه بیش از حد تحت تاثیر دیگران قرار بگیرید. باید یاد بگیرید که چطور، مستقیم نظرات خود را هر چند خلاف میل خود را با رعایت احترام به مخاطب منتقل کنید.
-
۲ – به جای اینکه از نقد خود ناراحت شوید به آن پاسخ دهید.
همیشه یکی از دلایل درگیری از دست دادن کنترل عاطفی و احساسی است. اگر شما دارای هوش هیجانی بالایی باشید میتوانید با کنترل استرس که به دنبال آن اضطراب به وجود می آید قبل از هر اقدام روی صمیمات خود فکر کند بعد آن را استفاه کنید.
-
۳- سعی کنید شنونده خوبی باشید.
بهتر است به نوبت و بعد از اتمام حرف مخاطب خود شروع به صحبت کنید. چرا که پاسخ های نسنجیده خود بعدا باعث ایجاد اختلاف خواهد شد. حتی اگر فرد مقابل شما از زبان بدن اطلاعات دارد، از زبان بدن خود برای ارسال پاسخ یا بروز احساسات خود در حین صحبت استفاده کنید. این عمل یک نوع نشانه احترام به طرف مقابل است.
-
۴ با انگیزه باشید؟
سعی کنید با هر بار صحبت کردن طرف مقابل را تحت تاثیر احساسات خود قرار دهید. فردی که دارای هوش هیجانی بالاست به دیگران انگیزه میدهد.
-
۵ روش تمرین نگرش مثبت را با خود تمرین کنید؟
قدرت نگرش خود را کم نگیرید. نگرش های منفی باعث می شود هوش عاطفی تحت تاثیر قرار گرفته و در نتیجه نتیجه صحبت بد خواهد شد. می توانید با دعوت به یک صبحانه، ناهار یا یک تفریح کوتاه جملات مثبت و انگیزشی را به طرف مقابل منتقل کنید. این روش به خصوص در فروش و عقد قراردادهای کلان بسیار مهم است.
مشخصات هوش هیجانی بالا
- روابطی سالم دارند و آن را حفظ میکنند.
- به طور مؤثر ارتباط برقرار میکنند.
- تصمیمات خوب میگیرند.
- با استرس کنار میآیند.
- اهداف خود را دنبال میکنند.
پرسش و پاسخ :
چگونه هوش عاطفی خود را تقویت کنیم؟
- واکنش مردم و دیگران نسبت به خود را مورد سنجش قرار دهید که در مقابل شما چه رفتاری دارند. در صورت وجود ایراد برای رفع و اصلاح آن اقدام کنید.
- اگر شاغل هستید در محیط کار رفتار دیگران همکاران و مدیران را با خود مورد ارزیابی قرار دهید.
- از خودتان یک ارزیابی به عمل آورید ببینید در مواجه با رفتارها و اتفاقات چه عکس العملی نشان می دهید. برای شناخت خود تست رایگان هوش هیجانی را حتما امتحان کنید.
- دقت کنید در صورتی که در موقیت های استرس زا قرار می گیرید چه رفتار و عکس العملی نشان می دهید.
- مسئولیت پذیر باشید. نسبت به کاری که انجام می دهید اگر خطایی کردید به دل نگرفته و آن را تکرار نکنید.
- قبل از انجام هر کاری به عواقب آن هم فکر کنید. برای تقویت هوش عاطفی مقاله موثرترین راه های تقویت هوش هیجانی را مطالعه کنید.
چرا هوش هیحانی اهمیت دارد؟
با شناخت و مدیریت احساسات خود می توانیم نسبت به کاهش استرس، تعارضات، رضایت شغلی و کاری، بهبود روابط خود موفق تر عمل کنیم.
علت اصلی پایین بودن هوش هیجانی چیست؟
بخشی از مشکلات پایین بودن هوش هیجانی که دوران کودکی و رفتار دیگران در آن زمان و بخشی هم به دلیل عدم کنترل و شناخت درست احساسات خود به وجود می آید. کمبود احساسات دلیل اصلی پایین بودن هوش هیجانی است.
۸ ویژگی مهم افراد موفق دارای هوش هیجانی بالا چیست؟
- آنها به دنبال کمال گرایی نیستند. چون هیچ انسانی هر چقدر هم بخواهد کامل نیست.
- یک تعادل ایده آل بین شغل یا بیرون با خانواده و لذت های شخصی خود به وجود آورده اند.
- آنها باور دارند که اگر بخواهند می توانند خود را تغییر دهند.
- آنها هیچوقت به گذشته فکر نکرده و غصه آن را نمی خورند.
- مداوم رفتارهای خود را زیر نظر دارند و برای بهبود آن عمل میکنند.
- آنها دنبال اشخاصی با نگرش مثبت هستند.
- آیا توقع چیزی را ندارند و مسئولیت پذیری خوبی دارند.
- آنها انگیزه بهتری دارند.
نشانه هایی که نشان میدهد همکاران شما در محیط کار شما را کم اهمیت فرض میکنند چیست؟
- مدام به شما طعنه می زنند.
- از زبان بدن بی ادبی استفاده میکنند.
- شما را مسخره میکنند.
- اهمیتی به شما نمی دهند.
- وقتی شما موفق می شوید شگفت زده عمل میکنند.
- آنها به کمک تو نیاز ندارند.
- آنها به شما کمک نمیکنند.
ویژگی افرادی که دارای هوش هیجانی بالایی هستند
در حقیقت افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، میتوانند عواطف و احساسات خود را تحت هر شرایطی و در برابر هر محرکی کنترل نمایند و در نتیجه طوری رفتار کنند که به نوعی احساسات و عکس العملهای دیگران را هم تحت کنترل خود در آورند. برای بهبود هوش هیجانی تمرینات و آموزشهایی وجود دارد که موجب میشود این توانایی را بتوانیم در خود بشدت تقویت کنیم.
البته نمیتوان منکر این قضیه هم شد که برخی افراد ذاتا و بدون کوچکترین حدی از آموزش و تمرین دارای هوش هیجانی بسیار بالایی هستند و هرگز به تمرین برای بهبود هوش هیجانی کمترین نیازی ندارند. اما نباید کل این قضیه را یک مهارت ذاتی دانست و اصلا جایگاهی برای آموزش و فراگیری و تمرین برای اکتساب این توانایی قائل نشد.
برخورداری از هوش بالا برای رفع مشکلات و مسائل مختلف و درک تمام موضوعات یا برخورداری از خلاقیت و قدرت تحلیل بالا، آرزوی هرکسی است. انجام یک تست آی کیو معتبر ، یکی از اولین راههای سنجش میزان بهره هوشی است.
نقش هوش هیجانی در موفقیت های شغلی
می دانیم که نمیتوان بدون داشتن تواناییهای خاص، یک فرد را در جایگاه مدیر قرار داد. یکی از ویژگیهای بسیار بارز شخصیتی مدیران موفق، هوش هیجانی بالا است که این افراد را از دیگران متمایز میکند. در حقیقت افرادی که هوش هیجانی بالاتری دارند قابلیت مدیریتی بیشتری داشته و به درستی میتوانند یک سازمان را تحت کنترل خود گرفته و به سوی اهداف خود رهنمون سازند. البته این مورد را نمیتوان فقط در مدیران خلاصه کرد. مساله مهم دیگر این است که هوش هیجانی یک پدیده غیر قابل تقویت نیست و هر فردی میتواند این توانایی را در خود تقویت نماید.
معایب پایین بودن هوش هیجانی
افرادی که هوش هیجانی پایین دارند دچار اختلال تکانه بالایی می شوند و عملکرد مغزشان در چنین شرایط پر تنشی معمولا بشدت پایین میآید. پس چنین افرادی نمیتوانند در شرایط پر تنش استعدادهای خود را شکوفا کنند و به نهایت بازده تواناییهای خود دست یابند.
افرادی که هوش هیجانی پایینی دارند، وقتی در برابر تنش از خود واکنش نامناسب نشان میدهند، نه تنها ناخواسته جلوی شکوفایی استعدادها و تمرکز خود را میگیرند، بلکه عکس العمل بسیار منفی دیگران نیز متوجه این افراد میشود و کم کم حس سرخوردگی در این افراد پدید میآید که بیشتر به جامعه گریزی آنان خواهد انجامید.
اما افرادی که از کودکی کنترل هیجانات را به درستی میآموزند، میتوانند در بزنگاههای حساس بهترین تصمیمات را بگیرند که در نهایت موجب موفقیت آنها در زمینههای مختلف خواهد شد.