آیا شما هم دوست دارید با با انواع بازاریابی آشنا شوید ؟ چرا بازاریابی انواع مختلفی دارد؟ و در حالت کلی بازاریابی معنا و استراتژیهایی دارد که ما با آنها در کتابها و مقالات مختلف آشنا شده ایم. اجازه بدهید در جواب این سوال ما هم از شما سوالی بپرسیم که آیا همه بازارها و هدفهای کسب و کار یکسان هستند؟
انواع بازاریابی، بهترین استراتژی برای رسیدن به اهداف
بازاریابی انواع مختلف و گوناگونی دارد که در اینجا به بررسی انواع آن میپردازیم.
بازاریابی سنتی
این روش شامل روشهای قدیمی و امتحان شدهای مانند تبلیغات چاپی، بیلبورد، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی میشود. بازاریابی سنتی برای رسیدن به مخاطبان گسترده و ایجاد آگاهی از برند مؤثر است.
بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ از طریق کانالهای آنلاین مانند موتورهای جستجو، رسانههای اجتماعی، ایمیل، بازاریابی محتوا و تبلیغات آنلاین، با مشتریان ارتباط برقرار میکند. این روش به شما امکان میدهد تا مخاطبان خود را به طور دقیق هدف قرار دهید و نتایج را به طور مؤثر رصد کنید.
بازاریابی محتوایی
ایجاد و اشتراکگذاری محتوای ارزشمند و جذاب، مانند مقالات، پستهای وبلاگ، ویدئوها و اینفوگرافیک، در قلب بازاریابی محتوا قرار دارد. این روش برای جذب مخاطبان، ایجاد اعتماد و ارتقای برند شما ایدهآل است.
بازاریابی رسانههای اجتماعی
با استفاده از پلتفرمهایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و لینکدین، میتوانید با مشتریان خود ارتباط برقرار کرده، تعامل ایجاد کنید و برند خود را ارتقا دهید.
بازاریابی ایمیلی
ایمیل ابزاری قدرتمند برای ارتباط مستقیم با مشتریان و ارسال محتوای شخصیسازیشده، تبلیغات و پیشنهادات ویژه است.
بازاریابی وابسته
در این روش، با ناشران یا اینفلوئنسرها همکاری میکنید تا محصولات یا خدمات خود را در ازای کمیسیون تبلیغ کنند و در فروش شما تاثیر بگذارند.
بازاریابی داخلی
بازاریابی داخلی بر روی افراد داخل شرکت شما تمرکز دارد تا آنها را به حامیان برندتان تبدیل کند و به ارتقای تجارب مشتری کمک کند.
بازاریابی تجربی
ایجاد رویدادها و تجربیات منحصر به فرد برای مشتریان، راهی عالی برای ایجاد ارتباط عاطفی با آنها و افزایش وفاداری به برند است.
بازاریابی دهان به دهان
مذاکره تشویق مشتریان راضی به تبلیغ برند شما به دوستان و خانوادهشان، نوعی بازاریابی قدرتمند و رایگان است.
با انواع بازاریابی آشنا شوید
بازاریابی محتوا (Content Marketing )
محتوا خوب همه چیز است. این جمله نقل قولی از بیل گیتس است؛ اما محتوایی هم که برای آن بازاریابی صورت نگیرد، مثل پادشاهی میماند که تاج بر سر ندارد، در اینجاست که اهمیت بازاریابی محتوا از زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ را متوجه میشویم
این روزها مردم محتوا و مضمون را از طریق راههای جدید مانند تلفن همراه خود به دست می آورند وکم تر درگیر تبلیغات تلویزیون، روزنامه و رادیو میشوند. دلیل آن هم بسیار روشن است! مثلا خود شما وقتی پستی را در شبکه مجازی مانند اینستاگرام یا توییتر قرار می دهید یا پیامی را در تلگرام، واتس آپ و غیره به اشتراک می گذارید، به نوعی خودتان هم محتوا تولید کرده اید، اگر استاد دانشگاه هستید و به دانشجویان تدریس می کنید، شما یک تولیدکننده محتوا هستید، حتی وقتی کسی یک قبض را صادر می کند در واقع یک محتوا تولید کرده است، انسانها از زمان غارنشینی در حال تولید کردن محتوا هستند، زمانی که بر روی دیوار غار نقاشی میکردند، محتوا تولید میکردند.
محتوای همیشگی
پس همه ما بخش عظیمی از زمان زندگی خود را در حال تولید محتوا هستیم. این کار از زمانی که مردم برای فروش کالای خود از مبادله کالا به کالا میکردند تا همین الان در حال انجام شدن است، تنها شکل انجام آن تفاوت پیدا کرده است. بر اساس تحقیقات انجام شده امروزه محتوا ۸۹% دنیای تجارت را تشکیل داده است و ضرورت بازاریابی از طریق محتوا پر رنگ تر از همیشه به نظر میآید، و دلیل آن یک کلمه است: اینترنت!
انسان با توجه به عصری که در آن قرار گرفته و ابزار و وسایل ارتباطی مربوط به آن عصر محتوا را به مردم انتقال میدهد مثلا چند سال پیش که اینترنت در میان مردم رایج نبود، محتوا از طریق روزنامه و رادیو به مردم انتقال داده میشد امروزه با توجه به گسترش دنیای وب و اینترنت این نوع تبلیغات دیگر موثر نیستند ،حتی بیلبوردهای خلاقانه هم که روزی جز موثرترین راههای انتقال محتوا بودند، به سختی میتوانند لبخند کم رنگی بر لبان مخاطبین بیاورند.
برای آنکه به اهمیت بیشتر محتوا پی ببرید از شما سوالی میپرسیم. تا کنون با خود فکر کرده اید که چرا بازدید سایت ها با یکدیگر متفاوت است؟ چرا بعضی از سایتها پربازدید هستند و برخی دیگر نه؟ چرا تعداد لایکهای یک پیج اینستاگرام زیاد است و پیجی دیگر نه؟ اجازه دهید پاسخ این سوال را ما به شما بدهیم. محتوا
سایتی که دارای محتوای غنی و به روزی باشد مطمئنا دارای بازدید و فیدبک بسیار زیادی است بنابراین بازاریابی محتوا را باید به عنوان یکی از اصلی ترین انواع بازاریابی در نظر گرفت.
با انواع بازاریابی آشنا شوید
انواع بازاریابی
بازاریابی شبکه ای Network Marketing
سال هاست که وقتی این نام به گوش شما میرسد این تصور را میکنید که در این نوع از بازاریابی، دوستان و اعضای خانواده تان اطراف شما جمع شده اند و شما در حال فروش محصولات و اکثرا خدمات خود به آنها هستید! بله ممکن است این نوع شیوه از کار کردن را بتوان در گروه بازاریابی شبکه ای جا داد اما بازاریابی شبکه ای فراتر از این حرفاست. شما میتوانید بدون اینکه باعث ایجاد استرس در اعضای خانواده و دوستانتان شوید و یا به روابطتان لطمه بزنید، شیوه درست بازاریابی شبکه ای را به کار ببرید
بازاریابی شبکه ای (Network Marketing) یا بازاریابی چند سطحی (Multi-level marketing) نوعی شیوهٔ فروش است که در آن کمپانیها محصولات و کالاهای خود را بدون تبلیغات و بدون واسطه به فروش میرسانند و مشتریان پس از خرید در صورت تمایل میتوانند محصولات کمپانی را بازاریابی کنند و سود بگیرند. درآمد در بازاریابی شبکهای هم در ازای فروش مستقیم کالا و هم در ازای فروش از طریق زیرمجموعه کسب میشود.
در ابتدا چند نکته را به یاد داشته باشید اول اینکه بازاریابی شبکه ای یک فرصت و موقعیت تجاری است نه یک طرح کوتاه مدت که با سرعت به ثمر برسد، مطمئنا اگر راهی برای اینکه به سرعت ثروتمند شوید وجود داشت، هیچ کس این راه را به شما نمیگفت. تنها راه برای به موفقیت رسیدن در این نوع بازاریابی داشتن افرادی مورد اعتماد که با شما متحد نیز هستند و میتوانند بنیاد کسب و کار شما باشند، است.
چرا که به کمک همین افراد است که شما میتوانید یک شبکه برای فروش کالا و خدمات به انها تشکیل دهید.دوم اینکه شبکه هرمی و بازاریابی شبکه ایرا یکی ندانید چرا که تفاوت واضحی بین این دو وجود دارد، در درجه اول در بازاریابی شبکه ای محصول یا کالایی واقعی برای عرضه و فروش وجود دارد، تفاوت بعدی این دو در این است که در بازاریابی شبکه ای، کالا و خدمات به عموم عرضه میشود بدون اینکه نیاز به افرادی مشخص برای عرضه کالا و خدمات وجود داشته باشد. برای شرکت در هر فرصت بازاریابی، اول اطمینان حاصل کنید که یک طرح هرمی نیست.
چگونه در بازاریابی شبکه ای موفق شوید
اکنون که متوجه شدید که بازاریابی شبکه ای چه چیزی نیست، باید راههای موفقیت در این نوع بازاریابی را بدانید، در این نوع بازاریابی شما باید بتوانید به خوبی تبلیغ کنید، اما نه به معنای تبلیغات میلیونی که در تلویزیون و بیلبوردهای خیابانی می بینیم شما به کمک شبکههای اجتماعی، ایجاد وبسایت و سمینارهای آنلاین به خوبی میتوانید در تبلیغات خود موفق شوید. بیش از پنجاه شبکه اجتماعی برای تبلیغات آنلاین شما وجود دارد که استفاده از چند مورد از آنهایی که در کسب و کار و کشور شما رایج تر است به شما کمک بسیاری میکند اما برای استفاده بهینه از این شبکهها باید بالاتر از رقیبانتان در موتورهای جستجو شبکههای اجتماعی قرار بگیرید
راه دیگر تبلیغات استفاده از سمینارهای آنلاین یا وبینارها است. وبینار یک راه عالی برای به اشتراک گذاشتن پیامهای تجاری و نشان دادن ارزشهای تجاریتان با گروه بزرگی از مردم است. شما میتوانید وبینار را هر هفته با محتوای به روز شده به مخاطبانتان ارائه دهید. با برگزاری وبینارها مردم میفهمند که شما در کسب و کارتان جدی هستید و وقتی میبینند که میتوانند از شما سوالاتشان را بپرسند، اعتمادشان به شما بیشتر میشود و احتمال اینکه به شبکه شما بپیوندند بیشتر میشود
بازاریابی ویروسی Viral marketing
هر روزه ما شاهد پخش شدن محتوا، ویدئوها و عکسهایی هستیم که به سرعت نور در حال دست به دست شدن است اما این کار به چه معناست ؟ و در واقع بازاریابی ویروسی چه تعریفی دارد؟ پراکندن پیام میان مردم به هر تعداد که ممکن است، بدون این که پولی برای تبلیغات صرف شود. در واقع این نوع بازاریابی، مانند ویروس خود را تکثیر میکند، مشتری منتشرکننده آن، و با توجه به سرعت اشتراک گذاری، شبکههای اجتماعی زیستگاه طبیعی این نوع ویروسها هستند متداولترین روش برای انجام این نوع بازاریابی شبکه جهانی اینترنت است که با افزایش تعداد کاربران اینترنت، اهمیت آن روز به روز افزایش بیشتری مییابد.
آغاز یک طرح بازاریابی ویروسی اثربخش، مستلزم ارایه یک دلیل یا انگیزه قوی به افراد است تا آنها را تشویق به ارسال پیام و یا تبلیغ مورد نظر به دوستان و اطرافیانشان کند و کلید موفقیت در نهایت در دست بازاریابان است چرا که آنها باید با ارایه ایدهها و تشویق خلاقانه، انگیزه لازم را به افراد برای ارسال پیام مورد نظر به دیگران بدهند شما برای انجام این نوع بازاریابی باید یک محتوا و یا یک ویدئو خلاقانه که نشان دهنده کسب و کارتان باشد را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید و منتظر اولین فیدبکها و در نهایت انتشار آن به دست مخاطبینتان باشید، البته در بعضی موارد، محتوا، ویدئو یا عکس هایی را میبینید که مانند یک ویروس در همه جا پخش شده اند بدون آنکه خلاقیتی داشته باشند، شانس هم در بعضی موارد میتواند به این نوع انتشار کمک کند.
بازاریابی ویروسی
مزایای استفاده از بازاریابی ویروسی
- هزینه کم: این نوع بازاریابی با کم ترین هزینه و گاها بدون هیچ هزینه ای صورت میگیرد
- دسترسی به گروه زیادی از مخاطبان: به کمک این نوع بازاریابی شما میتوانید با کم ترین هزینه به تعداد زیادی از مردم دسترسی پیدا کنید
- تعامل بهتر: این نوع بازاریابی مانند بازاریابیهای دیگر به شکل سنتی و کلاسیک انجام نمیشود بلکه به کمک مردم این کار صورت میگیرد که میتواند موجب تعامل بهتر و گرفتن فیدبک بیشتر از آنها شود که میتواند بر بهبود روند کار تاثیر بیشتری بگذارد
- برند سازی: وقتی یک مخاطب محتوا و یا ویدئو شما را به اشتراک میگذارد بدین معناست که کار شما را تایید کرده و مشتاق است که دیگران هم از آن آگاهی پیدا کنند، این ارتباط شخصی در واقع یک ابزار فوق العاده قدرتمند برای برندسازی شما است
چه کسانی از این روش استفاده می کنند
ابن نوع بازاریابی هم برای کسب و کارهای کوچک و هم برای کسب و کارهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد مخصوصا کسب و کارهای کوچک که بودجه محدودتری هم دارند میتوانند از این شیوه بازاریابی بسیار استفاده کنند. اخیرا شرکت اپل کمپینی در راستای فروش گوشیهای آیفون X به راه انداخت با این شعار که مردم عاشق خودشان هستند و میتوانند این عشق را زیباتر در معرض دید همگان قرار دهند، بدین ترتیب از مردم خواست که ویدئو هایشان را که به وسیله گوشیهای آیفون X گرفته شده برای این کمپین بفرستند تا بهترین آنها از طریق شبکه یوتیوب مختص به آیفون پخش شود، طولی نکشید که این کمپین در بین مردم محبوب و گسترش یافت
بازاریابی پارتیزانی Guerilla Marketing
اجاره دهید قبل از تعریف بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی در مقاله با انواع بازاریابی آشنا شوید | یک داستان را برای شما روایت کنیم: سرقت تلفن همراه یکی از مشکلات اصلی در رومانی است. در حقیقت، آمار نشان میدهد که هر دو دقیقه، یک گوشی موبایل در این کشور دزدیده میشود. البته، مردم این کشور میتوانند گوشیهای خود را در مقابل سرقت بیمه کنند، اما بسیاری فکر میکنند که نیازی به این کار ندارند. برای حل این مساله، یکی از این شرکتهای بیمه به نام وودافون، کیفقاپهایی را استخدام کرد تا اهمیّت بیمه شدن گوشی را جدیتر به مردم نشان دهد – البته نه با دزدیدن گوشی آنها، بلکه با انداختن تراکتهایی در کیف و جیبشان که روی آنها نوشته بود :”دزدیدن گوشی شما ساده است. تلفن خود را در وودافون بیمه کنید”
هر چند این، یک تاکنیک غیر متعارف تبلیغاتی بود، اما مطمئناً توانست توجه مخاطبان خود را بدست آورد و شرکت وودافون را شناختهتر کند. چرا؟ چون مخاطبان از این روش تبلیغاتی وودافون غافلگیر میشدند و احتمال اینکه گوشی خود را بیمه کنند افزایش مییافت. به علاوه، به احتمال زیاد این داستان را برای دوستان خود نقل میکردند. این اساس استراتژیهایی که از مدلهای سنتی بازاریابی پیروی نمیکنند و مخاطبان را به روشهای غیرعادیتر تحت تاثیر قرار میدهند.
بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی که در انگلیسی به نام گوریلا مارکتینگ(Guerrilla Marketing) شناخته میشود، یک استراتژی تبلیغاتی نامتعارف است که سعی میکند با حداقل هزینه مالی، بیشترین بازخورد را داشته باشد. اما چقدر کم هزینه؟ خب، آنقدری کم هزینه که در ادبیاتِ مدیریت بازاریابی، از بازاریابی چریکی به عنوان بازاریابی (بدون هزینه مالی) نیز نام برده میشود. چرا؟ چون از شما دعوت میکند که وقت، انرژی و (به خصوص) تخیل خود را صرف تبلیغات کنید و فقط با پول به دنبال جذب مخاطب نباشید.
اساس بازاریابی چریکی، همانگونه که از نام آن پیداست، مشابه تاکتیک جنگ چریکی سربازها در جنگهای چریکی یا نامنظم، از حرکات غیرقابلپیشبینی و غافلگیر کننده برای شکست دشمن استفاده میکنند. برای مثال، در مسیر حرکت نیروهای دشمن، کمین مینشینند یا در نیمهشب، به اردوگاه دشمن شبیخون میزنند.
بازاریابی دهان به دهان
نقل دهان به دهان یکی از مهمترین و قدرتمندترین ابزارهای بازاریابی و روشی برای انتشار پیامهای بازاریابی از فردی به فرد دیگر، بدون صرف هزینهای قابل توجه است. ممکن است این انتشار مستقیما با گفتوگو (صحبتکردن و شنیدن) یا توسط ابزارهای دیگری مانند اینترنت یا پیامهای متنی صورت بگیرد. بازاریابی دهان به دهان ابزاری قدرتمند است که هر کسبوکاری باید آن را در استراتژی بازاریابیاش در نظر بگیرد. مشتری دوست دارد مطمئن شود که انتخابش درست است و شنیدن تعریفهای مردم از محصول یا خدمات شما، اعتماد و اطمینانش را به اینکه خریدش اشتباه نیست، تقویت میکند
اثرات مثبت و منفی بازاریابی دهان به دهان
اثر مثبتی که این نوع بازاریابی میتواند بگذارد ناشی از تجربه خوب بعد از استفاده از محصول است که توسط مشتری راضی صورت میگیرد برای مثال ” حتما به مغازه ای که آدرسش رو برات فرستادم سر بزن، لباس هاش فوق العاده ست” همین نقل قول را از زبان مشتری ناراضی بشنوید ” اصلا به اون مغازه ای که بهت گفتم سر نزنی، جنس لباساش افتضاحه ” . برخی افراد از این شیوه از بازاریابی را قبول ندارند زیرا از نظر آنها کنترل و ارزیابی نقل دهان به دهان دشوار است؛ اما بازاریابی دهان به دهان یک منبع نامرئی است که شما فقط تاثیرات آن را میبینید اما نه به طور مستقیم . تبلیغات دهان به دهان به سرعت منتشر میشود و به شدت هم بر تصمیم خریدار اثرگذار است
اما سوالی که پیش میآید این است که کدام یک از این انواع، مناسب کسب و کار ما است؟ به کمک چند نوع از روش های بازاریابی میتوانیم درآمدزایی کار و تجارت خود را افزایش دهیم؟ آیا صرفا دانستن این تعاریف به ما در تدوین برنامه بازاریابی کسب و کارمان کمک میکند؟ نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که هر روز علم بازاریابی در حال به روز شدن است آیا از قوانین جدید بازاریابی آگاه هستید و چگونه میتوانید این قوانین را به کار گیرید؟
نتیجه گیری :
ما معتقدیم که بهترین روش برای تدوین برنامه بازاریابی آموزش است. دوره های تخصصی” مدرسه کسب و کار آیا ” با آموزش جدیدترین متدهای این حرفه سعی در بهبود درآمدزایی و بهبود روند کاری شما دارند. اگر اکنون صاحب کسب و کاری هستید یا اگر قصد دارید که کسب و کار جدیدی را به راه بیندازید شرکت در دوره تدوین برنامه بازاریابی را از دست ندهید، چرا که در این دوره شما مهارت نوشتن مارکتینگ پلن را به دست میآورید و خود به تنهایی میتوانید مشاور بازاریابی تجارت خودتان و یا تجارت افراد دیگر شوید همچنین نحوه رقابت با رقبایتان را در این دوره کسب خواهید کرد